Overslaan naar inhoud

Een database aan herkenning

Een database aan herkenningDeelnemers gebruiken het online werkboek vooral voor zichzelf. Voor hen is de centrale vraag: wat betekent autisme voor mij? Maar wist je dat iedereen meehelpt om elkaars ervaringen steeds beter onder woorden te brengen?

Op iedere pagina van het online werkboek geeft een deelnemer input van diens eigen ervaringen. Die verzamelen we anoniem via de achterkant, zodat er een database aan herkenning kan ontstaan. Hoe gaaf is dat? Dat je merkt dat je niet alleen bent. Dat jouw ervaringen er wel toe doen?

Aanvullen

Op iedere pagina in het werkboek bespreek samen je een onderwerp. Het werkboek nodigt je uit om de voorbeelden aan te vullen. Door jouw eigen voorbeelden, krijg je als deelnemer zicht om de impact van autisme bij jezelf.

Maar, wij weten ook niet zeker wat treffende voorbeelden zijn. Met de aanvullingen die je als deelnemer geeft, help je jezelf én anderen. Je helpt de database met voorbeelden te vullen. Zo help je anderen om hun ervaringen onder woorden te brengen. Of te vertellen wat ze eigenlijk niet hardop durven te zeggen. 

De database is zich al aan het vullen. En dit zijn bijvoorbeeld dingen die gezegd worden: 

Anderen

  • Zeggen dat ik (iets) expres doe, dat is niet zo!
  • Kunnen dingen veel meer automatisch, lijkt het wel
  • Zeggen dat ik wederkerigheid moet leren
  • Willen dat ik minder star, of perfectionistisch zoals ze dat dan netjes noemen, word
  • Kunnen mij helpen door mij op het juiste moment aan te moedigen

Ikzelf

  • Vind het maar dom dat mensen niet echt luisteren naar wat ik zeg
  • Kan maar moeilijk iets over mezelf zeggen, want het is nooit helemaal waar (volledig)
  • Twijfel vaak aan mezelf of ik goed genoeg ben
  • Heb hoge verwachtingen van mijzelf, maar daar heb ik ook last van
  • Probeer nieuwe dingen toch uit

Privacy

Dat is natuurlijk wel een dingetje. Alle deelnemers vragen we na het aanmaken van hun account om toestemming. Toestemming om hun input te publiceren, nadat zij op de hoogte zijn gesteld. We publiceren de persoonlijke input dus nooit zomaar.

Ook vragen we of je het oké vindt om jouw input voor ons onderzoek te gebruiken. We kijken dan niet naar individuele input, maar naar alle input die gegeven is. Zo proberen we trends te ontdekken. Zoals de voorbeelden die je hierboven leest.

Jezelf en de ander helpen

Wat betekent autisme voor jou? Is op deze manier niet alleen een vraag die je voor jezelf beantwoord. Je helpt ook anderen woorden en betekenis aan hun ervaringen te geven. Hoe gaaf is dat?