Overslaan naar inhoud

Makkelijker verschillen overbruggen

verschillen-overbruggen

Het online werkboek autisme is opgezet als project. Hoe ziet het project er eigenlijk uit? En wat willen we bereiken? Hoog tijd voor uitleg.

Verschillen lijken soms moeilijk

Iedereen is anders, dat geldt ook als je autisme hebt. Soms is het daardoor moeilijk om goed over te brengen waar je mee zit. Waar je blij van wordt, of waar je hinder van ondervindt. Met autisme beleef je sommige dingen anders dan mensen zonder autisme. En dat is lastig om onder woorden te brengen. Soms zelf zo erg dat je er maar niet meer over wil of kan spreken.

Hierdoor kom je met autisme steeds meer in je eigen wereld. Wat grote impact heeft op hoe je naar jezelf en anderen kijkt. Het helpt dan om het met anderen over jouw eigen ervaringen te hebben.

Meer ervaren, minder verklaren

Wij zijn van mening dat jouw ervaring met autisme grote invloed heeft hoe je in het leven (met autisme) staat. Daarom vinden we het van groot belang dat er meer aandacht is voor ervaren, en minder voor verklaren. Het helpt niet altijd om meer over autisme te weten. En te kunnen verklaren waarom autisme is zoals het is.  

Jouw ervaring maakt jouw beleving uniek. En dat is ook het enige wat je eigenlijk echt hoeft te weten. Want daarmee kan je aan de slag. Kiezen of jij zelf dingen wil aanpakken of juist wil laten voor wat het is.

Meer dan voor jezelf

Het online werkboek is prima te gebruiken voor jezelf, als gesprekspartner of deelnemer. Je gaat samen in gesprek over autisme. En kan in jouw werkboek je eigen aanvullingen maken. Maar er is meer. Samen werken we aan een database aan herkenning

Om verschillen te overbruggen is het gebruik van taal een belangrijk middel. Maar dit is juist soms het grote struikelblok. Sommige ervaringen lijken soms simpelweg geen onderwerp van gesprek. Of, je geeft net een andere betekenis aan specifieke woorden. 

Toch merken we dat er in de beleving  en ervaring van autisme veel overeenkomsten zitten. Alleen lukt het niet altijd goed om daar de juiste woorden voor te vinden. De juiste snaar te raken.

Jouw input helpt anderen

Door in gesprek jouw ervaring te benoemen en onder woorden te brengen, vullen we de database. Anderen, die misschien meer moeite hebben met het vinden van woorden, kunnen makkelijker zo makkelijker woorden vinden. Ook kunnen de onderwerpen die aan bod komen, leiden tot nieuwe gespreksonderwerpen. 

Daarom is ook jouw feedback enorm van belang. Vertel ons wat je er van vindt! Dit is wat wij doen met jouw input en feedback.

  • Bestaande tekst en inhoud van het werkboek verbeteren
  • Meer sprekende voorbeelden aanbieden in het online werkboek
  • Nieuwe thema's ontsluiten
  • Nieuwe werkvormen ontwikkelen
  • Leuke Insta posts

Welke ideeën heb jij?

Zo'n fantastisch alternatief voor psycho-educatie en online gesprekstool kunnen wij niet alleen maken. We doen inspiratie op in onze eigen begeleidingstrajecten. Maar luisteren vooral naar (potentiële) gebruikers.